Процес на акрилно шприцване

- 2023-08-02-

1. Боравене с пластмаси
PMMA има определена степен на водопоглъщане и степента му на водопоглъщане достига 0,3-0,4%, докато влажността на леене под налягане трябва да бъде под 0,1%, обикновено 0,04%. Наличието на вода причинява мехурчета, газови линии и намалена прозрачност в стопилката. Така че трябва да се изсуши. Температурата на съхнене е 80-90°C, а времето за съхнене е повече от 3 часа. В някои случаи могат да се използват 100% рециклирани материали. Реалното количество зависи от изискванията за качество, обикновено над 30%. Рециклираните материали трябва да избягват замърсяване, в противен случай това ще повлияе на прозрачността и свойствата на крайния продукт.

2. Избор на машина за шприцване
PMMA няма специални изисквания към машините за леене под налягане. Поради високия вискозитет на стопилката е необходим по-дълбок жлеб на винта и отвор на дюзата с по-голям диаметър. Ако се изисква висока якост на продукта, трябва да се използва винт с голямо аспектно съотношение за пластификация при ниска температура. В допълнение, PMMA трябва да се съхранява в сух бункер.
 
3. Дизайн на мухъл и порта
Температурата на формата може да бъде 60°C-80°C. Диаметърът на леника трябва да съответства на вътрешния конус. Най-добрият ъгъл е 5° до 7°. Ако искате да шприцвате продукти с 4 mm или повече, ъгълът трябва да бъде 7°, а диаметърът на леяк трябва да бъде 8 до 7°. 10 мм, общата дължина на портата не трябва да надвишава 50 мм. За продукти с дебелина на стената, по-малка от 4 mm, диаметърът на канала за потока трябва да бъде 6-8 mm

За продукти с дебелина на стената, по-голяма от 4 mm, диаметърът на плъзгача трябва да бъде 8-12 mm. Дълбочината на диагоналните, ветрилообразните и вертикалните порти на листа трябва да бъде от 0,7 до 0,9t (t е дебелината на стената на продукта), а диаметърът на портата на иглата трябва да бъде от 0,8 до 2 mm; нисък вискозитет трябва да изберете по-малък размер.

Общите вентилационни отвори са в рамките на 0,05 mm дълбоки, 6 mm широки, а наклонът на изваждане е между 30′-1°, а частта на кухината е между 35′-1°30°.

4. Температура на топене
Може да се измери чрез метода на впръскване на въздух: варира от 210°C до 270°C, в зависимост от информацията, предоставена от доставчика.

Издърпайте задната седалка, накарайте дюзата на машината за леене под налягане да излезе от втулката на главния канал и след това ръчно извършете пластифициране под налягане, което е кухо леене под налягане.

5. Температура на инжектиране
Може да се използва бързо инжектиране, но за да се избегне голямо вътрешно напрежение, е препоръчително да се използва многоетапно инжектиране, като бавно-бързо-бавно и т.н. Когато шприцвате дебели части, използвайте бавна скорост.

6. Време на престой
Ако температурата е 260°C, времето на престой не трябва да надвишава 10 минути; ако температурата е 270°C, времето на престой не трябва да надвишава 8 минути